Kweek met blauwkop blauwfazantjes

 

(2004)
Een halfjaar geleden heb ik blauwkop blauwfazantjes [uraeginthus cyanocephalus] aangeschaft. Ik heb erg lang moeten wachten, eer ik 2 koppeltjes kon bemachtigen. Ik ga jullie niet vermoeien met de kleur beschrijving, maar ze zijn uiteraard prachtig en zeer verdraagzaam.
Herkomst: Oost Afrika, van Somalië tot Tanzania vooral in de droge steppen.
Het is een klein slank vogeltje,ongeveer 14 cm. groot.

 

Nestelen doen ze bij voorkeur in doornstruiken, liefs in de nabijheid van wespennesten, zodoende voelen de fazantjes zich dubbel beschermd tegen eventuele vijanden; [e.e.a. Uit de boeken van Maarten Noordzij]
Na een rusttijd van enkelen maanden heb ik de koppeltjes in de broedkooien gezet van 80x35x40 cm, Een nestkastje in het voorfont en een half open nestkastje in de hoek op de bodem. Tegen het voorfront [binnenkant] heb ik dennentakken opgehangen om eventueel. achter te schuilen. Ik heb diverse soorten nest materialen verstrek maar daar maken ze maar sporadisch gebruik van. Als voedsel niet te grof tropisch zaadmengsel, gekiemd zaad. Ze zijn verzot op trosgierst.
Verder levend voedsel of diepvries in de vorm van Buffalo wormpjes, miereneitjes, als bijvoeding vogelmuur, half rijpe zaden indien voorradig.

 

Het baltsgedrag is gewoon fantastisch om te zien: het mannetje vliegt met een trosgierst stengel omhoog op de stok om zo de vrouwtjes te versieren. Dit moet je gewoon zien [wat let jullie?] de broedtijd was duidelijk aangebroken en na 'n dag of 7 het eerste eitje van koppel twee, en na 4 dagen van koppel een.
Koppel twee legde 4 eitjes en koppel een legde 5 eitjes. Helaas gingen beide koppels niet tot broeden over, wat nu ?
Japanse meeuwtjes als pleegouders ingeschakeld en dat ging voortreffelijk:ze broedden vast. Een eitje was bevrucht en kwam gezond ter wereld en werd goed gevoerd. Op de 15de dag vloog het uit en zat gelijk op stok alsof,er niets aan de hand was. Met 30 dagen was het geheel zelfstandig en verslond Buffalo wormpjes als vanzelfsprekend. Ook dat ene jong gaf mij een heerlijk gevoel. De volgende legsels van de blauwfazantjes waren resp. 4 en 5 eitjes en alweer tot mijn spijt gingen ze niet tot broeden over.

 

Jullie weten het al, onder de meeuwen en dit maal kreeg koppel een 3 jongen en koppel twee kreeg 4 jongen.
Het groot brengen was helemaal geen probleem. Na 15 dagen zaten ze allen op de stok, gezond en wel. Dat ik alle jongen geringd heb, hadden jullie al begrepen,denk ik.
In het voorjaar wit ik proberen [binnen] in de vluchten te kweken van 2 m. hoog en 1 m. breed Aankleden met struiken en dennentakken of zo, misschien lukt het dan wel. We blijven proberen. Inmiddels is het eerste jong -een mannetje- al een mooie vogel geworden.
Het mannetje heeft een blauw kopje, het vrouwtje 'n grijsbruin kopje.
Al met al ben ik zeer tevreden en als iemand interesse heeft ben ik altijd bereid tot een praatje.

Blauwkop jongen
Blauwkop jongen in nest

Sjaak v Rhee (Reuver)